Masuri pentru firme in perioada de criza: analiza cheltuielilor, urmarirea atenta a cashflow-ului, gasirea de solutii in legatura cu personalul

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Fiindca economia traverseaza o perioada de criza care va afecta majoritatea companiilor, este important ca acestea sa isi analizeze activitatea si sa isi faca un plan de actiune.

Ce presupune acest lucru?

1.Analiza cheltuielilor si eliminarea celor care nu sunt absolut necesare pentru activitatea firmei.

In perioada in care veniturile sunt afectate, pentru a putea mentine resursele este necesara reducerea costurilor. In situatia actuala multe firme si-au interupt activitatea astfel ca nu mai obtin venituri (nu mai vand bunuri /presteaza servicii), insa au cheltuieli de natura diferita.

Analiza cheltuielilor si reducerea/eliminarea celor care nu sunt absolut necesare este un proces important in momentele de criza.

Poti sa verifici care este structura cheltuielilor fie din aplicatia de contabilitate online generand o balanta de verificare , pentru clasa 6:

fie din rapoarte de achizitii:

Daca utilizezi si SmartBill Gestiune, mai exista un raport util: cheltuieli pe categorii care iti arata pe scurt pe ce au fost cheltuiti banii companiei.

2. Urmarirea cash-flow-ului

Pe langa analiza cheltuielilor este necesara si o urmarire a atenta a cashflow-ului.

Fiecare antreprenor ar trebui sa aiba in vedere:

  • resursele de numerar pe care le are disponibile in momentul de fata (bani in casierie, bani in contul curent la banca, in depozite, samd)  (intrari de numerar)
  • posibilitatile de creditare a firmei din resurse personale , in cazul in care firma intra in deficit de numerar (intrari de numerar)
  • incasarile estimate – daca exista (intrari de numerar)
  • platile pe care urmeaza sa le efectueze : salarii, taxe, chirii, furnizori (iesiri de numerar)

Facand aceasta analiza, compania poate sa estimeze numarul de luni pe care le are ca rezerva in care poate utiliza resursele existente pentru a suporta platile scadente.

La nivelul autoritatilor fiscale au fost publicate masuri privind prorogarea primului termen de plata a taxelor locale de la 31 martie la 30 iunie 2020. Celelalte obligatii fiscale isi pastreaza scadenta, desi pentru obligatiile fiscale scadente dupa data intrarii in vigoare a OUG 29/2020 (21.03.2020), neachitate pana la expirarea unui termen de 30 de zile de la data incetarii starii de urgenta nu se percep dobanzi si penalitati de intarziere.

Cei care utilizeaza SmartBill Gestiune pot accesa in acest sens cateva rapoarte importante:

– situatia platilor si sumele de incasat pe clienti.

-estimarea TVA de plata:

3.Gasirea de solutii in legatura cu personalul

Salariile si taxe salariale pot reprezenta costuri pe care unii antreprenori nu le pot sustine pe termen lung, in ipoteza in care nu vor mai putea desfasura munca la sediul firmei.

Solutiile aplicabile sunt legate de:

  • munca la domiciliu
  • telemunca
  • programe individualizate de munca
  • zile libere acordate părinÈ›ilor pentru supravegherea copiilor, în situaÈ›ia închiderii temporare a unităților de învățământ : acestia pot beneficia conform Legii 19/2020 de o indemnizaÈ›ie pentru fiecare zi liberă în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Practic se plafoneaza la 75%* 5.429 lei = 4.072 lei. Aceste sume urmeaza a fi decontate din Fondul de garantare a creantelor salariale
  • concedii de odihna
  • somaj tehnic: pe perioada starii de urgenta, angajatii companiilor care isi intrerup total sau partial activitatea sau isi reduc activitatea ca urmare a epidemiei actuale, pot beneficia de o indemnizatie de somaj suportat integral de stat, in cuantum de 75% din salariul de baza , dar plafonat la 75% din salariul mediu brut care este in prezent 5.429 lei (OUG 30/2020, actualizata cu OUG 32/2020).
  • suspendarea contractului din initiativa angajatului

Desigur ca aceste masuri trebuie analizate de la caz la caz, in functie de situatia personala a fiecarui angajat.

Daca utilizezi SmartBill Conta, poti gasi in modulul de salarizare toate informatiile de

care ai nevoie despre salariati pentru a avea o situatie clara a statutului fiecarui angajat:

  • daca are sau nu persoane in intretinere
  • daca mai are zile de concediu de odihna pe anul curent
  • vechimea in firma

Situatia privind salariatii este una din cele mai sensibile, si presupune un efort de pastrare a echitabilitatii in contextul in care este necesara si conservarea puterii de supravietuire a firmei.

In ce priveste sprijinul autoritatilor, ANAF a publicat un set de masuri care cuprind:

– suspendarea sau, după caz, neînceperea executării silite a creanțelor bugetare (nu se mai emit somații, popriri ) excepție facand sumele provenite din hotărârile judecătorești în materie penală.

– accelerarea rambursarilor de TVA;

– suspendarea acțiunilor de control fiscal (a inspecțiilor fiscale, a controalelor antifraudă) cu excepția verificărilor ce pot fi efectuate de la distanță, precum și a cazurilor de evaziune fiscală, acolo unde sunt indicii în acest sens.

-posibilitatea companiilor de a trimite angajatii in somaj tehnic, suportat de stat, asa cum am mentionat anterior. Angajatorii vor primi de la stat indemnizatiile brute in termen de 15 zile de la data depunerii cererii.

-bonificatii pentru plata pana in 25 aprilie a impozitului pe veniturile microintreprinderilor (10%) si a impozitului pe profit (5%- contribuabilii mari; 10% – ceilalÈ›i contribuabili)

Articole similare

Comentariul tau aici